Vem är tjänaren och vem är mästaren?

For some I am an emperor
For some I am a master
But for you, beloved audience,
Your humble servant, ever after.
--Pulcinella

http://en.wikipedia.org/wiki/Pulcinella
http://www.shane-arts.com/Commedia-Pulcinella.htm

Många rädslor, mannen.

Mansrollen. Oj oj oj. Vad många tankar. Och många rädslor. Jag har själv växt upp med mest kvinnor runt omkring mig. Systrar. Tjejkompisar. Sen jag var liten har kanske en tiondel av mina vänner varit män. Eller pojkar var vi väl då. Det var jag som sov under det rosa täcket och min syster under det blå. Det var mest med kvinnorna jag identifierade mig, och så är det även idag. Att lära känna kvinnor är enkelt. Det bara flyter, jag är den jag är och det är oftast uppskattat. Men när jag lär känna män är jag mer tassande.

 

Dels dömer jag män så lätt, placerar in dem i machofacket eller bögfacket eller nördfacket eller någon annat fack. Men framför allt är jag själv rädd för att bli dömd, för att själv bli inplacerad i något av de där facken. När jag var tonåring var jag rädd för att bli uppfattad som pojken med gitarren som skulle charma flickorna bara för att det var han som hade gitarren. Så jag slutade spela gitarr. Jag var rädd för att vara våldtäktsmannen. Rädd för att vara feministen som är feminist för att få tjejer. Rädd för att folk skulle tro att jag var bög. Och livrädd för att vara en grabbig grabb.

 

Självklart är jag fortfarande rädd. Men också modig. För jag trevar mig fram. Utforskar nya världar. Jag har inga problem att gå in på en gayklubb, och kan också flirta med killar även om jag definierar mig som heterosexuell. Jag vill gärna utmana min egen homofobi (för visst har jag en sådan, jag var ju tvungen att definiera mig som heterosexuell i förra meningen). Och jag vågar lära känna killar som identifierar sig starkt med en mer traditionell mansroll. Grabbar är också människor och kan också känna kärlek. Men de är mer rädda för att visa sig sårbara, antar jag.

 

Som skådespelare gäller det att våga släppa rädslan för männen inom mig. Det gäller att våga vara en testosteronstinn alfahanne eller en sårbar och osäker pojke. Och det är så häftigt att inse att alla de där rollerna finns någonstans i mig. Eller ett frö till dem. Och även snälla jag kan vara hänsynslös, elak, okontrollerad. Det är läskigt, men det ger mig en kick att få vara så förbannad och orättvis på scenen att jag märker hur de andra ryggar tillbaka. På scenen. Sen, när jag kliver av, vill jag ha kärlek.

/Magnus L


En evig sanning: Dumma män talar högt.

Ja här var det länge sen någon tog sig sin lila tid och skrev ett par ord. Men Watch Out! jag har något viktigt att komma med. Något som kanske ruskar om varje manlig läser och hans vardag.

Efter har druckit min morgon kaffe bestämde jag mig för att ge mig på en pappers/tidning/böcker hög som jag har lyckats samma på min skrivbord och rensa lite med lite hjälp av Spotify. För att allt flyter på såååååå mycket snabbare och smidigare med lite musik.

Men whatever - jag hittade en tidning som jag köpte i sommars för att ha något att läsa när man var på beachen. (Åh vill ha en varm sommardag tack.) Och Nej till allas besvikelse så det tyvärr inte Voge eller Elle utan King Of Sweden.  I den hittade jag 7 hela sidor om hur en modern Gentleman ska vara enligt dem.

På första sidan så står det:

Tiderna förändras men ett värdigt uppträdande är alltid lika uppskattat. Så hanterar du 2010 -talet med stil och klass.

  • ONLINE
  • PRIVAT
  • PÅ JOBBET
  • I DET OFFENTLIGA RUMMET
  • PÅ GYMMET
  • VID BORDET
Sen följer tips ex, 3 snabba tips för mobilhantering!
  • Du behöver inte tvångsmässigt svara i telefonen bara för att den ringer, förutsatt att du alltid kan ringa tillbaka vid första bästa tillfälle.
  • Undvik i mjöligaste mån att läsa mottagna smsar medan du talar med andra
  • Lägg inte upp mobilen på bordet när du äter lunch eller sitter ner med andra. Det antyder att du väntar på något viktigare än det pågående mötet.
Jaa det och fler andra tips och rekommendationer finns i tidningen.

Så frågan är   - Har du vad som krävas för att vara en GENTLEMAN?
Eller,  vad är det som gör en gentleman en gentleman?









Se till vara Gentlemän nu där ut boys ;)

A.J.

Be There

RSS 2.0