Per Morberg Är Othello

Hej allihopa!
Mitt första inlägg här och jag vill börja mitt bloggande med att ta upp lite uttryck:
- Normalitet - Genus och Identitet.
Varför dessa uttryck kan man tänka sig, jo för att dessa hör ihop enligt mig och bör tas i aktning när man diskutuerar manlighet (vilket var vad projektet syftade till).

Per Morberg, skådespelare, kock, jägare och kanske främst MAN. Han har blivit kallad sveriges enda skådespelare med "kuk" och hyllas för sitt ärliga uppträdande. I sitt matprogram "Vad blir det för mat?" får vi se honom svettas, spotta och svära över den gedigna maten han lagar.
Teater, tänker många, är bögigt och matlägning är väl bara för kvinnor?! Nä inte om det görs utav en riktig man. Och hur lagar då en riktig man mat då? Jo som tidigare sagt: Gedigt (http://sv.wiktionary.org/wiki/gedigen).
Vad Morberg gör är att han helt skiter i vad andra säger och går sin egen väg, lagar mat spelar teater och samtidigt jagar, vilket skulle kunna beskrivas som den yttersta manliga egenskapen. Vilken "man" det än är, så har han det ändå en egenskap, att vara "the top dog".

Vad som är manligt kan ju även sättas i relation till sin motsats: feminint eller kvinnligt. Då bör det kvinnliga vara undergivet och fixering vid andras åsikter, som skulle vara motsatsen till Per Morberg. Och ja detta är de klassiska kvinliga egenskaperna. Det är inte så att dessa egenskaper är inprentade i vår genetik utan det är egenskaper som vi socialt växer in i och lär oss att följa. Genus, vilket är vad man brukar kalla dessa egenskaper (roller), är fundamentalt (grundläggande) för människan och dess sociala funktion.
Tänk själv, vad är det första du konstaterar när du träffar en ny människa? Visst det kanske inte normalt sett är så svårt att urskilja vad som är en kvinna respektive en man, men när det är svårare att urskilja? Vad tänker man då? Ja just det, bara på det.
En transexuell person kommer bara att indentifieras vi sin icke-kvinnliga repsektive icke-manliga stil. Och detta provoserar. Det är just för att vår indentitet sitter så hårt grundad i vårt kön. Är man kille så är man på ett sätt och är man kvinna så är man på ett sätt annars blir världen kaotisk och vi vet genast inte hur vi ska reagera.  Men viktigast är att veta att vi alla är en del utav denna sociala konstruktion och vi alla måste analysera den för att det ska bli någon skilnad.

Homosexuella är också en grupp som stätt på problem pga genus och sociala normer. Att många homosexuella män beter sig kvinnligt är inte konstigt då den normaliserande, mansdominerade (då män/ de manliga förväntas vara top dogs) värld vi lever i även normaliserar sexualitet. Att "tända" på män gör normalt sett kvinnor och de som tänder på män bör alltså bete sig kvinnligt. Det är inte så att homosexuella på så sätt har specifikt tvingats in i sin roll utan de har vi alla och det är väl det viktiga i frågan.

Alla människor har en genusbetingad roll som vi fundamentalt kommer att behöva indentifiera oss med och vi alla kommer (för att bli så fria som människor som vi kan bli) behöva analysera vår egen roll och hur vi ska underlätta att vi inte ska förslavas under den.

Hoppas att det gick att förstå!
Med kamratliga hälsningar: Magne Björklund



Kommentarer
Postat av: Carlos

Skitbea inlägg Magne!

2010-08-29 @ 21:47:56
Postat av: Anonym

skitbra*

2010-08-29 @ 21:48:10
Postat av: Nanna

Bra sagt Magne, genusperspektivet är latent och basal i vårt undersökning. Men frågan återstår. Vad jagar Dig, vilka frågor vill Magne ställa, vad vill Du undersöka genom Othello. Inte vad du inte vill, för det kan man inte jobba med inom teatern utan var finns motståndet, konflikten, motivationen, rörelsen?

Din tanke om homosexualitet finner jag också intressant och vi har haft många bra diskussioner i gruppen som du tyvärr missade. Och som kommer att komma igen på torsdag pga rollfördelningen och karaktärstolkningen.

Välkommen då!

2010-09-01 @ 11:09:37
Postat av: Nanna

Hmm, har mer att säga som vanligt... Leta upp filosofen Hannah Arendt.... tror nog du skulle uppskatta henne...



N

2010-09-01 @ 12:27:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0