Per Morberg Är Othello

Hej allihopa!
Mitt första inlägg här och jag vill börja mitt bloggande med att ta upp lite uttryck:
- Normalitet - Genus och Identitet.
Varför dessa uttryck kan man tänka sig, jo för att dessa hör ihop enligt mig och bör tas i aktning när man diskutuerar manlighet (vilket var vad projektet syftade till).

Per Morberg, skådespelare, kock, jägare och kanske främst MAN. Han har blivit kallad sveriges enda skådespelare med "kuk" och hyllas för sitt ärliga uppträdande. I sitt matprogram "Vad blir det för mat?" får vi se honom svettas, spotta och svära över den gedigna maten han lagar.
Teater, tänker många, är bögigt och matlägning är väl bara för kvinnor?! Nä inte om det görs utav en riktig man. Och hur lagar då en riktig man mat då? Jo som tidigare sagt: Gedigt (http://sv.wiktionary.org/wiki/gedigen).
Vad Morberg gör är att han helt skiter i vad andra säger och går sin egen väg, lagar mat spelar teater och samtidigt jagar, vilket skulle kunna beskrivas som den yttersta manliga egenskapen. Vilken "man" det än är, så har han det ändå en egenskap, att vara "the top dog".

Vad som är manligt kan ju även sättas i relation till sin motsats: feminint eller kvinnligt. Då bör det kvinnliga vara undergivet och fixering vid andras åsikter, som skulle vara motsatsen till Per Morberg. Och ja detta är de klassiska kvinliga egenskaperna. Det är inte så att dessa egenskaper är inprentade i vår genetik utan det är egenskaper som vi socialt växer in i och lär oss att följa. Genus, vilket är vad man brukar kalla dessa egenskaper (roller), är fundamentalt (grundläggande) för människan och dess sociala funktion.
Tänk själv, vad är det första du konstaterar när du träffar en ny människa? Visst det kanske inte normalt sett är så svårt att urskilja vad som är en kvinna respektive en man, men när det är svårare att urskilja? Vad tänker man då? Ja just det, bara på det.
En transexuell person kommer bara att indentifieras vi sin icke-kvinnliga repsektive icke-manliga stil. Och detta provoserar. Det är just för att vår indentitet sitter så hårt grundad i vårt kön. Är man kille så är man på ett sätt och är man kvinna så är man på ett sätt annars blir världen kaotisk och vi vet genast inte hur vi ska reagera.  Men viktigast är att veta att vi alla är en del utav denna sociala konstruktion och vi alla måste analysera den för att det ska bli någon skilnad.

Homosexuella är också en grupp som stätt på problem pga genus och sociala normer. Att många homosexuella män beter sig kvinnligt är inte konstigt då den normaliserande, mansdominerade (då män/ de manliga förväntas vara top dogs) värld vi lever i även normaliserar sexualitet. Att "tända" på män gör normalt sett kvinnor och de som tänder på män bör alltså bete sig kvinnligt. Det är inte så att homosexuella på så sätt har specifikt tvingats in i sin roll utan de har vi alla och det är väl det viktiga i frågan.

Alla människor har en genusbetingad roll som vi fundamentalt kommer att behöva indentifiera oss med och vi alla kommer (för att bli så fria som människor som vi kan bli) behöva analysera vår egen roll och hur vi ska underlätta att vi inte ska förslavas under den.

Hoppas att det gick att förstå!
Med kamratliga hälsningar: Magne Björklund



Godmorgon på er

Tjabba Tjena Hallå på er..
Jag tänkte slänga i väg ett snabbt inlägg innan jag ska åka i väg jobba ett sju timmars pass.. Wish me luck.
Det är härligt att teatern har börjat igen och snart börjar det seriösa, hårt repande för en lycka premiär och lyckade föreställningar. Det ska bli FETT ME AWWWSOME! Men alla vet att The Othello Boys är oslagbara.

SO Be There....

A.J.

Ett inlägg

Godmorgon!
Idag jobbar jag mitt sista pass.
På måndag börjar jag plugga, teatervetenskap. Jaha tänker ni som sitter där på era datorstolar och glo in i skärmen som bländer er till fullaste blindhet dom närmaste 10 åren.
Helt ärligt tycker jag att teatervetesnkap låter mycket extravagant, jag ser mig att alla dom som läser detta är mycket sofistikerad med kulturella inslag. Både mode och skönhet står också på listan för teatervetenskap.
Nu är juh detta en blogg om manlighet, om idealmannen och hur manligt är det egentligen att bry sig om att
plugga, mode eller skönhet? Vet egentligen en man vad sofistikerad betyder, vet du det?
Idealmannen ska kanske hamra spik och ha en riktig snickartumme vilket jag tyvärr saknar då min tumme stannade i utvecklingen vid 10 års ålder...
En annan fråga, hur kulturella män egentligen får vara?  Här är vi ett gäng killar som håller på med teater i yttersta seriösiter, tycker du möjligen att vi e bögar?
Musik får män gärna gilla ( med undantag för britney, pojkband ( dom anses juh bara för tjejer ) och om man möjligen gillar george Micheal eller Madonna ( speciellt Vouge ) så säg det inte högt till närmsta muskelman som tar 150 kg bänkpress) och ska vi dansa får vi gärna dansa street eller hip-hop och battla med varandra, men tyvärr så är inte ballet något för en man! Vad tråkigt...


Åter till mitt teatervetskaps talande.
Min kurslitteratur är dyr och det svider trots löning i plånboken. Ingen butik förutom i stockholm tycks ha böckerna jag behöver. Här i Uppsala ska alla minsann bli läkare och igenjörer att man minsann glömmer bort de kulturella böckerna! Detta borde ändras!



Fast inget kulturellt eller teatervetenskap! Fuck you!

Carlos Romero aka GuacamoleCarlos

Gårdagens lektion

Efter att ha jobbat ett långt pass, så sprang jag för att hinna med tåget in till Upplands Väsby. Jag knuffade mig fram och blev knuffad.
Träffade anas och vi begav oss mot Uppsala för att se in till teatern.

Lektionen var otroligt givande iallafall för min de och jag tror att dom flesta kände samma sak.
Många av oss blev även berörda av en övning vi gjorde. Vi fick gå runt i rummet och tänka på ett sorgligt minne eller tanke.
Vi fick olika direktiv och lästa upp en nonsenstext- du gamla du fria- för att sedan inse att den faktiskt inte var så mycket nonsens som vi trodde, utan hade ett budskap och även nåt som fick oss att tänka i andra banor och bli mer berörda
Vi fick en kort paus och under denna paus hade jag sen övningen fått som en liten klump i halsen som jag lät få komma ut. Stängde in mig på toan och tog djupa andetag för att bara glömma tanken. Manligt eller inte manligt att få gråta och visa känslor? Att visa beröring och känslor kanske inte är något som män eller kvinnor tycker är idealmanligt, men genom att visa känslor visar du att du är mänsklig och hur fint är inte det, hur många muskler man än har.. och jag är väldigt säker på att vi alla blev berörda, somliga mer än andra och det var fint att se.

Som tur var återgick vi till våra skrattstunder och allt det som berört oss lämnade vi lite åt sidan. Det är kul att se att vi alla kan komma överens så bra i gruppen, skratta, prata och diskutera.

Vi fick konstruktiv kritik från Nanna om vad vi skulle tänka på, alla fick en personlig skräddarsydd kommentar om vad vi skulle tänka på för att utvecklas och även bli bättre.
Personligen måste jag vara mer rak i min rygg vilket jag tänker på just nu i denna stund som jag sitter framför datorn. Det kommer nog bli rätt så jobbigt i början. Men det komer vi att kalara.
Sen måste jag gå från showigt musikal 50-tal med en blandning av gammal teater och Nina Gunke gå till en realistisk, kraismatisk och avslappnad ( inte allför avslappnad ) Mig Själv! Alltså vaar herr Caros Romero och ingen annan.
Det blir en del att tänka på!

Vi Tackar Nanna för det!



Från det här




och det här...



Till det här!

På tisdag ses vi!

Carlos Fancisco Romero aka GuacamoleCarlos

idealmannen?

Vem är DIN förebild? Varför? Och håller det hela livet? Vad händer med den bilden av Mannen när du blir kär, blir farsa, flyttar eller får ett nytt jobb? Är du samma sorts Man hela vägen? Och framför allt, vem är det som egentligen bestämmer vem och hur du bör vara...?

Straight is the new Gay



Så jävla bra! Haha

Titta!

Carlos Romero aka GuacamoleCarlos

Mat


Ingen Kebab eller hamburgare..det har blivit tok för mycket för oss båda när det gäller skräpmat.
Men vi drog iallafall till Resturang Unico mittemot st:per och det rekomenderas, fräscht och oerhört snyggt med uppochnervända designbordslampor på taket. Salladen var god och vi var så mätta att när vi reste oss och lämnade bortet och lämnade en drös med våra manliga avgaserr! vi är faktiskt laktosintoleranta...

Tack för idag!

Teater och Filmning

Vi har precis spelat in våra första scener i denna film som kommer att vara med i Othello.
Myckets skratt och felsägningar men vi klarade det ändå. Vi är inte helt klara än eftersom det är några scener kvar som ska filmas. Dom är inte jag och Anas med i så vi sitter häruppe på teaterkontoret och leker telefonister på låtsas.
- " Hej och välkommen till Gottsunda dans & Teater, hur kan jag stå till tjänst...ja, jag kopplar dig... Tyvärr var det inget svar jag tror hon är på lunch, vill du lämna ett meddelande? ..Okej jag säger att du ringt, Tack så mycket..Hej!"

Vi är så Party och skrattsjuka så att vi inte vet hur vi ska göra.. nu dansar Anas nåt broadwaynummer och sjunger..Hahaha!
Omg nu kör han Hairspray också..Suck!

Jag tror vi ska till ica och köpa nåt at äta, tror det behövs!

Puss Hej!



Vi är allt galna ibland! BÖÖÖÖÖH!



Anas dansar sitt fina nummer.




Mmmmhmmmmm Shenehneh



Anas SEXIGA ÖLMAGE




Hahahaha Crazy long Day








Angående manlighet...

http://www.youtube.com/watch?v=u0lVbMOMTi0
värt att se, ta med en näsduk, man gråter av skratt...
N

Möte

Dagen har inte bjudit på nåt alls förutom ett evigt vandrade mellan kylskåpet för att få i sig nåt eller bara hetsäta tills man mättnar.
Kl 13:00 bestämda jag mig för att gå upp från min stora manliga säng som tyvärr ger mig ryggont( madrassen är alldeles för mjuk ( anledningen till det var att jag ville ha en mjuk säng som jag kunde hoppa i så att jag kunde nudda taket när jag var 12 år ( då jag fick min älskade ikea säng ) men efter allt hoppande har sängen blivit för mjuk ) och jag får ont i min rygg och känner mig gammal )
Att sitta framför datorn har varit en av alla de måsten som jag gjort.

Igår hade vi teater möte med Othellogruppen. Rickard var på plats efetr torsdagens frånvarande som även gällde min del också och en del andra.
Han visade för oss som VAR där den film som klippts ihop men ännu inte klar som även ska visas i samband med Othello pjäsen. Ja måste säga att det såg bra ut och att skådespelandet var bra. På söndag ska det filmas igen och då kommer jag, Anas och den nytillkomna  Nikol vara på plats för att tillsammans med Rikard filma ännu en scen till filmen.
Vad filmen handlar om är hemlighetstämplat och alla våra dokument finns hos T. A. A ( Theatre Acting Agency ). Nämner jag nåt om filmen riskerar Othello att bli ett ekonmiskt fiasko och komma att bojkottas.

Efter at vi fått inormation från Rikard och att han lämnat byggnaden samtalde vi om varför vi ville vara med i Othello och vad ville ville undersöka under processen som vi är med. Många svars gav och även duskussioner om allt från ämnet heder till mannens idealbild.

Nu på torsdag så kommer vi att göra nåt helt annat och även att få stå på golvet och agera.
Efter varje möte som vi haft och som jag deltagit i kommer jag att uppdatera bloggen och skriva kort om vad vi gjort, så att allt fler kan följa oss genom arbetet.
Så ni andra killar tycker jag också kan skriva ett och annat inlägg och även Nanna.
Vad säger ni?

Carlos aka GuacamoleCarlos

God morgon!

Godmorgon, solen skiner och det enda som fattas är en kopp kffe och möjligen än cigg och såklart lite av en riktig frukost som håller igång en ett bra tag!
Jag har en sån lust att klippa mitt hår, inte för att de är långt men mer bara korta ner på sidorna och funderar på att gå till nån billig frisör för att få det gjort.
Las ketchup spelas fortfarande, tyvärr och dansen kan jag utantill!

Vad ska ni göra idag?

Carlos Romero aka GuacamoleCarlos

Aserejé

Ett gammalt mellanstadie minne dök upp som när man zappar mellan tvkanalerna och sen zappar tillbaka det där som man tycker verkar intressant...ni fattar.
På sökfältet av mitt spotifykonto skrevs 2002 sommarplåga eller snarare 2002 helårsplåga, Las ketchups Aserejé.
Det e rätt så märkligt att lyssna på sånt gammal skräp och sen faktiskt digga det rätt så hårt för att lägga till den i mina favoriter.
Sorgligt men dock rätt så rytmiskt!


Se och Njut!


Det blir ett riktigt workoutpass om man dansar med...

Carlos Romero aka GuacamoleCarlos

vad man inte får säga om manlighet...

När jag var liten (2000 före kristus), skulle alla tjejer gå i rosa tyll, ha långt hår och uppföra sig väl. Jag var längst i klassen, tyckte om svärd och min mamma klippte av mig allt hår för att jag aldrig ville kamma det. Så uppstod det som idag är jag.
Längst bak i klassen av 40 stycken elever där vi alla var tvunga att sitta med händerna på bänkarna, satt en spinkig sak och drömde om Conan Barbaren. Jag skulle bli som hans Belít, piratprinsessan som hade sitt eget skepp och tog vad hon ville. Det var bara det att jag saknade mina två framtänder, var lika lång som den längsta killen, min pappa var från Panamá och min mamma var svensk.
Ingen ville leka med mig. Min besättning var reducerad till min bästa vän Sergio. Vi kunde leka vad som helst, han till och med slogs med mig. En dag uppenbarade sig sanningen om varför.
Vi var hemma hos hans morfar, en bitter man smal som ett skelett och som alltid bar sin basker som om den satt fast hos honom. Det var en påminnelse om han hade fått överleva den spanska inbördeskriget och inte hans vänner, sa han till mig. Jag tog fram min röda basker och hans ögon lyste upp. "Det här är en sann vän Sergio, henne ska du vara rädd om"
Sergio min vän bara tittade ner i kakfatet och muttrade "Nanna är ingen tjej. Killar leker inte med tjejer då är dom bögar". Min själ förfrös och hela rummet föll över mig.
Morfarn reste sig upp, gick tvärs över rummet och tog ner ett gulnat foto från väggen. "Den här hade mer huevos (ballar) än alla vi andra. Och i så fall är jag ett äkta bög".
På fotot syntes en ung rultig kvinna med plirriga ögon omgärdat av tunna ynglingar i ljusa militärkläder.
När vi tog farväl av morfarn lite senare klappade han mig på axel och muttrade något om att vara en modig kamrat. Sergio teg hela vägen hem till mig. Väl framme sträckte han fram handen och sa "vi är kamrater men inte på skolan".
Nej vi fortsatte inte att leka ihop i skolan, han blev mer och mer en fotbollskille som spottade i marken och skrattade högt. Mitt hår växte och likaså killarnas intresse för mig som tjej. Innan vi flyttade från Barcelona som elva-åring hade jag haft min första pojkvän, mina första höga klackar och min första känsla av att världen var bra jävla liten...
Jag vet inte vad som hände med Sergio men jag har fortsatt att drömma och leva som en piratdrottning.
Det är därför jag antog utmaningen om att göra Othello, för jag har alltid undrat vad det är man inte får säga om manlighet och vad som gör att vi tror att vi behöver könsroller. Vad tror du?

Ny header


När börjar vi?

Jag undrara bara när det är vi börjar?
Bloggen kommer snart att uppdateras allt mer ofta!

RSS 2.0